Gå til indhold

Om Cypern

Den Danske Ambassade i Athen varetager danske interesser i forhold til Cypern, og kan kontaktes vedrørende spørgsmål om Cypern. 

Det danske Generalkonsulat på Cypern kan desuden hjælpe med visse typer borgerservicesager. 

Herudover henvises til Udenrigsministeriets vejledning til Rejse og Ophold i udlandet.

Generalkonsulat i Nicosia 

Lordou Vyronos Street 1
CY-1096 Nicosia
Cypern

Postadresse:
P.O. Box 21178
1503 Nicosia
Cypern

Tlf: +357 22 37 60 93

Konsularmedarbejder Eve Fierou
E-mail: 
[email protected]
E-mail: 
[email protected]

Generalkonsulatet kan udstede nødpas og forlænge gyldigheden af pas. Herudover kan Generalkonsulatet modtage pasansøgninger for børn under 12 år.

Åbningstider

Generalkonsulatet er åbent for personlig betjening i tidsrummet 09:00-13:00, men det anbefales at kontakte Generalkonsulatet for at aftale tid forud for personligt fremmøde.

Lukkedage

Generalkonsulatet er lukket på cypriotiske helligdage.

Udenfor åbningstiden henvises akutte borgerservicesager til Udenrigsministeriets døgnbemandede vagtcenter på telefon +45 33 92 11 12.

Henvendelser i ikke-hastende sager skal foretages i åbningstiden.

Generalkonsulatets arbejdssprog er engelsk.

Praktiske oplysninger om det nordlige Cypern

Der gør sig særlige forhold gældende for det nordlige Cypern som følge af øens faktiske deling i en græsk-cypriotisk og en tyrkisk-cypriotisk del. Republikken Cypern kontrollerer de facto ikke den nordlige del af øen og udøver således ikke politimæssige opgaver i området. Endvidere er EU’s regelsæt suspenderet i området, der er under de facto tyrkisk-cypriotisk administration.

Danmark anerkender i overensstemmelse med FN-resolution nr. 541/1983 ikke ”The Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC)”.

I lyset af den særlige situation bør man overveje forsikringsspørgsmål mv., inden man besøger det nordlige Cypern.

I borgerservicesager vil man kunne henvende sig til Generalkonsulatet i Nicosia/Ambassaden i Athen, men på grund af øens faktiske deling kan det vise sig vanskeligt at yde service i samme udstrækning som i den sydlige del af øen.

Danske statsborgere kan for tiden passere den ”grønne linje” til den nordlige del af øen ved fremvisning af gyldigt dansk pas.

"Den grønne linje” kan passeres ved følgende check-points:

Ledra Street, Nicosia, dog kun til fods

Ledra Palace, Nicosia, dog kun til fods

Agios Dhometios, Nicosia

Pergamos (Pyla)

Strovilia (Agios Nikolaos)

Zodhia (Astromeritis)

Kato Pyrgos, Karavostasi

◾Lefka Apliki Kato

◾Deryneia

Der gøres opmærksom på, at der ikke er direkte telefonforbindelse mellem den sydlige og den nordlige del af øen.

Lejede biler kan medbringes, men indtrængende opfordres til at undersøge forsikringsforholdene for bilen forinden. Ambassaden har ikke kendskab til udlejningsfirmaer på den sydlige del af øen, der tilbyder udleje af biler med forsikring, der dækker kørsel i den nordlige af øen.

Hvis bil medbringes, vil der ved passage ind i nord blive stillet krav om køb af 3. parts forsikring. Bilen, dens fører samt eventuelle passagerer vil således ikke være forsikringsdækkede, og der består derfor en risiko for at blive erstatningsansvarlig ved et eventuelt uheld. Ambassaden har ikke kendskab til, hvorledes 3. partsforsikringen i praksis vil dække.

Der er særlige regler for mængder samt hvilke varer, herunder cigaretter og spiritus, der kan købes og medbringes til den sydlige del af øen. Disse regler specificeres i Rådsforordning nr. 866/2004. Find forordningen samt opdateringer på hjemmesiden for EU-Kommissionens repræsentation i Nicosia.

Indrejse i Cypern via den nordlige del af øen anses af Republikken Cyperns regering som værende ulovlig.

Det er ikke tilladt at medbringe husdyr ved indrejse i Republikken Cypern fra den nordlige del af øen.

Lystsejlere skal være særligt opmærksomme på, at der gælder særlige regler for havneanløb i det nordlige Cypern. Læs nærmere herom på det cypriotiske udenrigsministeriums hjemmeside.

Danske statsborgere, som overvejer at erhverve ejendom i det nordlige Cypern, bør søge uafhængig juridisk bistand, idet der er risiko for sagsanlæg fra eventuelle græsk-cypriotiske ejere fordrevet fra området i 1974. I dommen i den såkaldte Orams-sag fra april 2009 fastslog EF-Domstolen, at cypriotiske domme i sådanne sager kan eksekveres i andre EU-lande. I oktober 2006 indførtes en ændring i den cypriotiske straffelovgivning vedrørende ulovlig udnyttelse af og handel med græsk-cypriotisk ejendom i det nordlige Cypern, hvor strafferammen er op til 7 års fængsel. Der er eksempler på, at udenlandske statsborgere er blevet tilbageholdt af de cypriotiske myndigheder, fordi de besidder brochurer eller andre dokumenter, der kunne antyde interesse for køb af ejendom i det nordlige Cypern. Læs mere her.
Nærmere vejledning om omfanget af loven kan søges hos den cypriotiske ambassade i København.

Cyperns Ambassade i Danmark

EMBASSY OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN DENMARK

Adresse: 
H.C.Andersens Boulevard 38, 1
1553 Copenhagen V
Danmark

Tlf: (+45) 33915888
Fax: (+45) 33 32 30 37
Email: [email protected]  
Hjemmeside: 
www.mfa.gov.cy