Spring til indhold

Anti-korruptionsværktøjer

Korruption kan være en alvorlig handelshindring og koster danske virksomheder ordrer på udenlandske markeder. Samtidig er opmærksomheden og kravene til danske virksomheder på dette område stærkt stigende i disse år. Af denne grund tilbyder handelsafdelingen ved Den Danske Ambassade i Athen rådgivning samt enkle værktøjer til at undgå korruption og mindske de risici, der er forbundet med at investere i Grækenland. Erfaringer viser, at viden og systematisk risikostyring kan forebygge korruption.

Korruption i Grækenland

Efter den økonomiske krises indtog og de mange afsløringer om korruption i Grækenland, er landet, ifølge Transparency International, vurderet som værende det mest korrupte i EU. Grækerne arbejder ihærdigt på at bekæmpe korruptionen hvilket bekræftes af Transparency International's seneste korruptionsindex fra 2013, hvor Grækenland ligger nummer 80 på listen ud af i alt 177 lande imod en placering som nummer 94 i 2012. Nummer 1 på listen er vurderet som det mindst korrupte.

Du finder Transparency International's korruptionsindex fra 2013 her.

Undersøgelser har vist, at det kræver stort engagement fra et lands øverste politiske ledelse at bekæmpe korruption, og det er derfor en tidskrævende opgave for den græske regering at få landet til at rangere højere på listen. Som indikering på et ønske om at nedsætte korruptionen i Grækenland, har regeringen indkorporeret ordet 'transparency' i justitsministeriets titel så det nu hedder: Ministry of Justice, Transparency and Human Rights.

Praktiske værktøjer og kompetent rådgivning:

Handelsafdelingen på Den Danske Ambassade i Athen har et indgående kendskab til Grækenland, hvilket gør os i stand til at hjælpe din virksomhed med at undgå korruption.

Vi tilbyder bl.a. følgende ydelser i forbindelse med anti-korruption: 

  • Risikoafdækning på baggrund af virksomhedens nuværende og potentielle markedssituation
  • Hjælp til identifikation og indledende screening af agenter, distributører, kunder og konsulenter
  • Hjælp til udarbejdelse af kontrakter, hvor anti-korruption er indarbejdet
  • Vejledning i forbindelse med offentlige udbud
  • Adgang til netværk af lokale organisationer, der arbejder med korruptionsspørgsmål
  • Information om relevant national og international lovgivning på anti-korruptionsområdet.
  • Assistance i forhold til offentlige myndigheder

Du kan læse mere om, hvordan virksomheder kan undgå korruption på Business Anti Corruption Portal.

Du kan læse Justitsministeriets vejledning om korruption på Justitsministeriets hjemmeside.

 

Senest opdateret 5. december 2013